Z vrati do energetsko varčnega doma
| Članek je bil prebran 284 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Z vrati do energetsko varčnega doma

Verjetno ste se tudi že vi kdaj pritožili nad visokimi stroški ogrevanja. Ti so najbolj očiten pokazatelj energetske neučinkovitosti vašega doma, ki jo opažamo predvsem sezonsko (pozimi), ko stroški ogrevanja poskočijo v nebo, vendar pa je ta težava prisotna skozi vse leto, čeprav takrat ni tako očitna.

Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah

Po pravilniku, ki velja že vse od leta 2010, bi stavbno pohištvo (vrata in okna) morala zniževati toplotne izgube, zmanjševati podhlajevanje ali pregrevanje stavbe ter nadzorovati zrakotesnost. Vpliv toplotnih mostov na ogrevanje in hlajenje mora biti čim manjši, toplotni mostovi pa ne bi smeli povzročati škode stavbi ali njenim uporabnikom.

Kako vam pri tem lahko pomagajo vrata?

Vrata nimajo samo estetske oziroma dekorativne funkcije, ampak tudi številne uporabne in za kvaliteto življenja pomembne funkcije: regulirajo prehajanje svetlobe in zraka, varujejo, varujejo pred ognjem in dimom, ščitijo pred hrupom in izolirajo in s tem pomagajo vzdrževati stalno temeperaturo. Verjetno ste v kakšnem starejšem stanovanju ali hiši že kdaj imeli občutek prepiha ali pa ste celo opazili, da vleče pri oknih ali pri vratih. Če ste to opazili pomeni, da okna ali vrata niso več opravljala svoje izolativne funkcije in niso več tesnila. Skozi vhodna vrata se tudi sicer izgubi veliko notranje toplote. Vhodna vrata bi morala imeti vrednost toplotne prevodnosti največ do 1.6W/m2K (okna pa največ med  1.3 W/m2K in 1.6 W/m2K, odvisno od materiala iz katerega je okvir). Izjema so pasivna vhodna vrata (velja za pasivne hiše), pri katerih mora biti vrednost še nižja. Lesena ali aluminijasta vrata morajo imeti toplotno prevodnost manjšo od 0,8 W/m2K. K boljši (torej manjši) toplotni prevodnosti pripomorejo tudi material iz katerega so izdelani vratni okvirji, debelina lesenih ali aluminijastih profilov, števila prekatov PVC profilov, prekinitve toplotnega mostu pri kovinskih profilih in tesnil.  Pri tem pa je še bistvenega pomena pravilna vgradnja vrat in da izolativnost vrat ustreza izolativnosti stavbe ali stanovanja.

Bolj kot boste poznali lastnosti različnih tipov vrat, lažje boste izbrali najprimernejša vrata za vaš dom. Oboroženi z novim znanjem preverite ponudbo izolativnih, protihrupnih in ognjevarnih vrat.  

 

© 21. 06. 2018 - honorar. Oglaševanje.