Vgradne omare – nepogrešljivi del vsakega doma
| Članek je bil prebran 1.098 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

V tujini so vgradne omare precej bolj običajne kakor pri nas. Vgradne omare tako na tujem pomenijo nekaj samoumevnega, saj pomenijo prihranek prostora in večje udobje bivanja. Pri nas se ljudje zanje bolj zanimajo zlasti v zadnjih letih in morda bodo čez nekaj let tudi pri nas vgradne omare nepogrešljiv del vsakega doma.

pohištvoZakaj se odločiti za vgradno omaro?

Vgradne omare so v prvi vrsti zelo priročne. Pogosto so edini način, s katerim lahko zadovoljivo rešimo raznolike prostorske probleme. Tako so z vgradnimi omarami rešuje padajoče strope v mansardnih stanovanjih, neizkoriščene prostore pod stopnišči, stenske niše, ki prej niso služile svojemu namenu, itd. Ker so te omare običajno narejene po meri, je mogoče na ta način pridobiti maksimalen prostor za shranjevanje, z minimalno porabo kvadrature prostora, v katerega se vgradna omara vgrajuje. V tem smislu so pogosto mnogo boljša rešitev, kakor klasične omare, pri katerih izgubljamo pomembne površine za shranjevanje že zaradi tega, ker običajno ne segajo do stropa oziroma do stene. Pri vgradnih omarah po meri je dodatna prednost, da lahko izdelovalec razporeditev polic, obešalnikov, razmike, predale, globino, ipd. povsem prilagodi vašim specifičnim potrebam. Pri običajnih omarah, ki jih kupimo v pohištvenih trgovinah, so police, obešalniki, predali že vnaprej določeni in pogosto se zgodi, da s takšno razporeditvijo nismo zadovoljni in omare ne moremo zadovoljivo uporabljati. Na zunaj pomenijo vgradne omare popolno izkoriščen prostor, prav tako pa je mogoče z vgradnimi omarami skriti tudi kakšne nepravilnosti v samem prostoru. Ker pri izdelavi takšnih vgradnih omar po meri skoraj ni omejitve, lahko omaro zares prilagodimo svojim potrebam, željam in zahtevam.

Kako izgledajo vgradne omare?

Vgradne omare po meri ne poznajo omejitev, kot smo že zapisali zgoraj. To pomeni, da gre lahko za klasične vgradne omare, lahko pa gre samo za drsna vrata, ki ločijo prostor za shranjevanje od preostalega prostora. Pri tem se lahko s takšnimi vrati oziroma vgradno omaro tudi reši prehode med raznimi prostori (vgradna omara namesto stene). Več o vratih po meri preberite tule. Med vrati za klasično omaro danes prevladujejo drsna vrata, ki pri odpiranju ne zasedejo nič prostora. Druga možnost so klasična vrata, kar se priporoča za tiste vgradne omare in prostore, kjer je na voljo nekaj več prostora. Na vrata je mogoče namestiti tudi ogledala. Na trgu se pojavljajo tudi kotne vgradne omare in omare v poševni izvedbi (primerne za mansarde). Vgradne omare so lahko narejene tako, da segajo vse od stropa do tal in od stene do stene. Seveda se je mogoče odločiti tudi za nižje in krajše variante, ki se zaključijo z okrasno stranico oz. pokrivno ploščo. Pri tem je treba povedati, da strokovnjaki običajno priporočajo, da vgradna omara sega vse od tal do stropa, saj s tem maksimalno izkoristimo višino prostora, hkrati pa se izognemo nabiranju prahu na vrhu omare, ki ga je običajno zelo težko doseči in očistiti. Pogosto se ljudje odločijo, da vse pohištvo v nekem prostoru, tudi vgradno omaro, izberejo pri enem izdelovalcu, saj je na ta način zagotovljena skladnost s preostalim pohištvom.

Preberite tudi, kateri pes je najbolj primeren za življenje v stanovanju!

© 16. 07. 2018 - honorar. Oglaševanje.