Kako se lotimo poklicne prekvalifikacije?
| Članek je bil prebran 2.738 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Danes je trg dela tako prožen, da se mu moramo biti posamezniki ves čas pripravljeni hitro prilagajati in se nanj tudi ustrezno odzivati. Potrebe po posameznih poklicnih profilih oziroma zaposlitvenih kadrih se nenehno spreminjajo, zato diplome, maturitetna ali druga spričevala žal včasih za pridobivanje dela ne pomenijo prav dosti. Tudi če vprašate delodajalce, ki določenega delavca iščejo, kaj jim je pri novo zaposleni osebi najpomembneje, vam bodo znali ti povedati, da je to v večini primerov ravno fleksibilnost, iznajdljivost in spretnost človeka, veliko manj pa pomeni list papirja, s katerim smo zaključili svoje šolanje. To pomeni, da se moramo ljudje v takšnih razmerah biti pripravljeni nenehno učiti in pridobivati vselej nova, tudi neformalna znanja, ki nam nemara utegnejo pomagati, da dobimo novo zaposlitev.

Prekvalifikacija – kdaj se odločiti zanjo?

Knjige na miziNekateri so v prekvalifikacijo »prisiljeni«, ko menjajo delovno mesto in jih na dodatno usposabljanje pošlje kar trenutni delodajalec, spet drugi sicer imajo delo, a se prekvalifikacije lotijo zato, ker z njim niso zadovoljni in želijo opravljati drugačen poklic. Veliko je tudi takšnih, ki dlje časa s svojo pridobljeno izobrazbo preprosto ne dobijo dela, zato se odločijo, da si bodo z prekvalificiranjem povečali možnosti pri uspešnem iskanju zaposlitve. V vsakem primeru je prekvalifikacija smiselna, če imamo vizijo in cilj, kaj želimo z njo doseči. Prekvalifikacija namreč pomeni, da se človek usposobi za opravljanje nekega določenega poklica, preden pa se odločimo zanjo, je dobro vedeti, ali je dotičen poklic sploh iskan. Prekvalifikacija v poklice, ki so na trgu dela zasičeni, je v tem smislu lahko dokaj nesmiselna, zato je bolje pred odločitvijo za nabiranje novih znanj temeljito preveriti potrebe po določenem zaposlitvenem profilu.

Vse o izobraževanju in prekvalificiranju poklica si lahko preberete tudi na spletnem portalu izobrazevanje.info, kjer so na enem mestu zbrane vse potrebne informacije, da se boste lažje odločili za svoj naslednji korak.

© 30. 04. 2024 - honorar. W3B, d.o.o..