Registracija domene za telebane
| Članek je bil prebran 1.360 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Registracija domene in spletno gostovanje se pogosto zdi sila zapleteno in kompleksno početje, v resnici pa gre za enostaven in hiter postopek, seveda če se zadeve lotimo na pravem koncu. Kot pri vsaki zadevi se je potrebno tudi pri registraciji domen najprej spoznati z osnovami, da potem celotni postopek razumemo in tudi pravilno izvršimo. Spodaj vam predstavljamo nekaj osnov, ki jih je dobro poznati, ko želite registrirati domeno!

Kaj sploh je domena?

Končnica domeneDomena je spletni naslov, ki ga uporabnik spleta vtipka in klikne, ko želi dostopati do določene spletne strani. Vsaka spletna stran za svoje delovanje torej potrebuje svojo domeno podobno kot vsaka hiša potrebuje svoj poštni naslov, če želi domov prejemati pošto. Podobno je tudi domena pogoj, da na spletno stran lahko privabite obiskovalce. Domena je sestavljena iz jedra (neko ime ali ime dejavnosti) in domenske končnice (.si, .com, .org, itd.). Domena ne vsebuje šumnikov, presledkov in tovrstnih znakov. Preden lahko domeno zakupimo oziroma registriramo moramo preveriti, ali je še prosta.

Kako preverimo, če je domena še prosta?

Če je domena, ki si jo želimo izbrati, še prosta, lahko preverimo na spletu. Ena izmed možnosti je, da zasedenost domene preverimo na spletni strani http://www.register.si/whois.html. Tako na hiter in enostaven način vidimo, ali bo želena domena lahko postala spletni naslov naše spletne strani. Če je domena prosta, jo lahko registriramo za leto dni (ali želeno obdobje).

Kaj pa nam preostane, če je želena domena že zasedena? V tem primeru je gotovo najbolje, da čim prej pozabimo nanjo in se posvetimo iskanju drugega naslova, ki bi ustrezal naši spletni strani.

Kaj je naslednji korak?

Ko smo izbrali domeno in preverili njeno zasedenost, jo lahko registriramo. To lahko storimo pri katerem izmed registrarjev, ki jih je na spletu kar precej. Ko domeno po enostavnem postopku uspemo registrirati, nam je za zakupljeno obdobje ne more prevzeti nihče drug. Svojo domeno oziroma njeno registracijo naroči tukaj.

© 26. 05. 2018 - honorar. Oglaševanje.