Na morje z avtomobilom – kako se pripraviti?
| Članek je bil prebran 600 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Prihaja čas poletnih počitnic in marsikdo je z glavo in eno nogo že na morju. Pred morskimi dogodivščinami in uživanjem v senci borovcev, pa mora večina izmed nas opraviti še nekaj neodložljivih obveznosti. Med njimi je tudi nekaj takih, ki so povezane s tem, kako na pot na morje pripraviti svojega jeklenega konjička, če na dopust potujete z oz. v njem. Ker si najbrž nihče izmed nas ne želi obtičati kje na cesti, v vročini in s pokvarjenim vozilom, je smiselno upoštevati naslednje nasvete, s katerimi bo pot na morje tudi letos brezskrbna in srečna.

citroen siPred morjem – avto k mehaniku

Najboljši nasvet, ki vam ga na tem mestu lahko damo je ta, da se avtomobil pred poletnim dopustom in daljšo vožnjo do morja splača peljati k mehaniku. Ta bo preveril vitalne dele avtomobila in že po hitrem pregledu ugotovil, ali vse deluje kot mora. Res je, da vas bo takšen pregled sicer stal nekaj evrov, toda po drugi strani si lahko s tem prihranite marsikatero skrb, hkrati pa tudi nepredvidljive stroške, ki nastanejo v primeru okvare avtomobila kjer na tujem. Takšni pregledi vas ne bi smeli stati preko 100 eur.

Uredite si asistenco na cesti

Ne glede na to, ali ste letos avto že registrirali in zavarovali ali pa vas to pred morjem še čaka – v vsakem primeru se vam splača razmisliti o asistenci, v kateri so vključeni tudi avto vleka in asistenca na cesti tudi na tujem. Pri tem različni paketi ponujajo različno asistenco – nekateri paketi nudijo asistenco tako doma, kakor na tujem, do določene vsote, drugi samo doma, pri nekaterih zavarovalnih policah pa je vključena ena avto vleka gratis. Nekateri se odločijo, da asistenco sklenejo kar pri amzs in tako poskrbijo za varnost na cesti, tudi ko se odpravljajo na dopust.

Preverite tekočino za brisalce, olje, tlak v gumah

Nekateri se sicer za pregled pri mehaniku ne odločijo, saj so toliko vešči oziroma imajo toliko znanja o svojem avtomobilu, da lahko najpomembnejše stvari pregledajo kar sami. Med najbolj nujnimi zadevami je gotovo nivo olja, brez katerega motor avtomobila ne more delovati. To pregledamo tako, da avto najprej parkiramo na ravni površini in ga pustimo ugasnjenega vsaj kakšno uro. Po tem času odpremo pokrov avtomobila in s posebno merilno paličico, preverimo, ali se gladina olja nahaja med priporočenimi vrednostmi (min-max). Poleg olja je smiselno preveriti tudi nivo tekočine za brisalce, saj se na dolgih poteh stekla običajno precej zamažejo, še toliko slabša pa je vidljivost, v kolikor nas na poti dobi dež. Preveriti velja tudi nivo hladilne tekočine in pa tlak v gumah oz. pnevmatikah. Slednje je najlažje storiti kar na katerem izmed bencinskih servisov, kjer imajo za ta namen nameščene posebne aparature. Od ustreznega tlaka v pnevmatikah je namreč odvisna tako varnost, kakor tudi poraba goriva. Na pot se je smiselno vedno odpraviti tudi z zadostno količino goriva, saj nikoli ne veste, kje na poti lahko obtičite in koliko goriva boste potrebovali, da boste prišli do naslednje bencinske črpalke.

Preberite si tudi o Citroenovem gospodarskem vozilu Jumperju – več tu!

Nastavite si pot do cilja

Še preden se odpravite na pot poskrbite za to, da boste v svoj navigacijski sistem (v avtomobilu, na ločeni napravi, na pametnem telefonu, itd.) vpišite svojo destinacijo oziroma kar točen naslov svojega apartmaja. Na ta način se s tem ne boste rabili ukvarjati med samo vožnjo, prav tako pa vas bo navigacija opozorila tudi na morebitne zastoje, prometne nesreče, itd. Če se na pot pripravite, se s tem izognete tudi nepotrebnemu stresu pri iskanju ali pa izgubljanju živcev v vročini, ko ne veste, ali morate naprej ali nazaj. Skratka, pred potjo si pripravite vse, kar lahko pride prav, tudi prigrizke, dovolj vode, itd.

Vabljeni, da si v prispevku preberete tudi, ali se nakup rabljenega avtomobila splača ali ne!

© 16. 07. 2018 - honorar. Oglaševanje.