Se splača kupiti rabljen avtomobil?
| Članek je bil prebran 976 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ko razmišljamo o tem, da bi zamenjali svoj avtomobil, se pogosto pojavi tudi vprašanje, ali bi raje kupili povsem nov ali pa bi bilo bolje kupiti rabljen avtomobil. Nekoliko nam lahko dvom olajša tudi naš proračun –  če smo s finančnimi sredstvi bolj omejeni, potem je odločitev za rabljen avtomobil nemara pametnejša, čeprav se velika glavnina avtomobilov danes kupi na lizing ali s pomočjo kredita. Skratka, za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo nemara pomagali, ko se boste odločali, ali boste raje kupili nov ali rabljen avtomobil.

avtomobiliNovo vozilo hitro izgublja vrednost

Večina prodajalcev vam tega seveda ne bo povedala, a drži kot pribito. Novo vozilo naj bi 10 % svoje vrednosti izgubilo točno v tistem trenutku, ko ga iz avtosalona oziroma trgovine odpeljete domov. Za nekatere je že to dovolj zgovoren podatek, da o nakupu povsem novega vozila sploh ne razmišljajo, ampak namesto tega raje kupijo od 2 do 5 let star avtomobil, ki praviloma še vedno deluje povsem brezhibno, njegova cena pa je dosti bolj žepu prijazna, saj je v tem času že izgubil vel del svoje začetne vrednosti.

Nov je le nov

Seveda pa obstaja tudi velik krog ljudi, ki si želijo voziti povsem nov avtomobil. Nov avto je le nov avto in nikakor ni primerljiv z rabljenim –pa tudi, če je ta zares dobro ohranjen. Pri novem avtomobilu boste zraven dobili vonj po novem in povsem še ne uporabljen sedež, volan, motor, itd. Pri novem avtomobilu ste vedno lahko tudi 100 %, da ni bil kakor koli poškodovan, pa bi vam to kupec prikrival.

Nov avto – višji stroški

Slabost novega avtomobila so gotovo tudi višji stroški. Tu nimamo v mislih samo začetne cene, ki je pogosto precej višja od rabljenega, ampak tudi stroške, ki jih plačujete za zavarovanje. Če avto kupite na lizing ali na kredit, morate za avto skleniti kasko zavarovanje. Tudi sicer je običajno, da nov avto kasko zavarujemo. Pri rabljenih vozilih to ni običaj, razen, če se odločimo in rabljen avtomobil prav tako kupimo na lizing oziroma kredit. Potem je seveda prav tako nujno zanj skleniti kasko zavarovanje.

Več o rabljenih vozilih si oglejte tukaj.

Nakup novega avtomobila smiseln, če ga nameravate voziti…

… 7 let ali več. V tem smislu se nakup povsem novega avtomobila splača oziroma je smiseln. Če svoj jekleni konjiček radi menjate na par let, potem je nemara bolje razmisliti o nakupu leta ali dveh starega rabljenega vozila, saj boste tako znatno prihranili.

Novo vozilo bo služilo brezhibno

Mnogi se za nakup rabljenega vozila ne upajo odločiti, saj so prepričani, da bo z njim povezanih veliko stroškov za popravila, obnovo, ipd. V resnici je pri rabljenih vozilih vedno potrebno računati na to, da se bo kaj pokvarilo, obrabilo in bo potrebno dele menjati. Obseg stroškov za popravila je seveda odvisen od starosti rabljenega vozila in od tega, kako so z njim predhodni lastniki ravnali. Če z rabljenim avtomobilom ravnamo zelo skrbno in redno opravljamo servise vozila, potem je tudi popravil bistveno manj.

Vas zanima nakup novega avtomobila? Potem si oglejte ponudbo vozil.

Zaključek

Konec koncev nekega univerzalnega recepta ali pravila glede nakupa novega ali rabljenega vozila ni, saj je odločitev v veliki meri odvisna od finančne zmožnosti kupca in od njegovih želja. Za nekatere ljudi je avtomobil zgolj sredstvo, s katerim pridejo iz točke a do točke b, spet drugi se na avtomobil čustveno navežejo in se veselijo vsake vožnje z njim. Zato se je vedno potrebno odločiti tako, da bomo s svojim nakupom pomirjeni in zadovoljni.

Morda vas zanima tudi, kaj lahko vozniki sami storimo za boljšo varnost v prometu nas vseh? Več!

© 16. 07. 2018 - honorar. Oglaševanje.