Življenje v mansardnem stanovanju poleti
| Članek je bil prebran 532 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Mansardno stanovanje v poletni vročini ter pripeki se ne sliši ravno idealna kombinacija, kajne? Gotovo mansardna oziroma podstrešna stanovanja v poletnem času prinašajo s sabo nekatere bivanjske izzive, ki pa jih je mogoče rešiti in tudi v takšni prostorski ureditvi poskrbeti za visoko kvaliteto bivanja. Glede na to, da se številni mladi odločajo za gradnjo oziroma ureditev stanovanj na podstrešju hiše svojih staršev, bo v prihodnje toliko pomembno, da bomo svoje mansarde znali urediti tako, da bo tudi poleti udobno bivati v njih.

okna ajmMansarda je zračna in svetla, a lahko tudi vroča

Mansarde so znane po svojih svetlih in odprtih prostorih, ki so izjemno prijetni za bivanje ter zračni. Toda po drugi strani zračnost, svetlost in velike steklene površine na strehah pomenijo tudi več vročine oz. več neposredno uprtega sonca, zlasti v poletnih mesecih. Poletna pripeka lahko neprimerno zaščitene mansardne prostore tako pregreje, da je bivanje v njih povsem neprimerno oziroma celo nevarno za zdravje. Toda, po drugi strani mansarda ne pomeni že kar avtomatsko tudi poletne pregretosti in vročine. Če mansardo zasnujemo premišljeno, potem je v njej mogoče povsem udobno bivati tudi poleti, da o drugih letnih časih sploh ne govorimo. Pomembno je torej, da ima mansarda dovolj volumna, kar pomeni, da je bolje, da so mansardni prostori čim bolj odprti in da vanje lahko dovajamo čim več zraka. V mansardah se je bolje izogibati majhnim nišam in zaprtim prostorom, saj to pomeni manj kroženja zraka in zračnosti. Mansarda mora dihati, zato je smiselno okna oziroma zastekljene površine namestiti tako, da je skoznje mogoče ustvariti prepih. V poletnih večerih ali svežih jutrih je tako v zgolj nekaj minutah mogoče znižati temperaturo prostora in ga napolniti s svežim zrakom. Priporoča se, da se mansardnega prostora ne zapira s stropom na 2,5 metrih (kakor je to običajno v povsem klasičnih prostorih), ampak se namesto tega raje pusti strop odprt vse do špice. Pogoj je seveda dobra toplotna izolacija ostrešja, ki preprečuje vdor vročega zraka skozenj. Tako mansardo bistveno povečam, odpremo in naredimo kolikor se da zračno. Namesto sten v notranjosti posamezne prostorske enote raje navidezno razdelimo s tramovi, ki dajejo mansardnim stanovanjem še poseben čar.

Okenske odprtine na vse strani neba

Pri načrtovanju tega, kako bodo razporejena vhodna vrata, notranja vrata in okna, se je smiselno držati pravila, da je okenske odprtine in vse ostale morebitne zunanje zasteklitve najbolje razporediti na vse strani neba. S tem zagotovimo svetlost v prostorih skozi ves dan, saj sončni žarki v prostor pač vstopijo skozi tisto okno, ki se nahaja na tisti strani neba, na kateri je v danem delu dneva sonce. Toda pri tem brez zastiranja ne gre. Strešna okna so sicer super, toda pri njihovi namestitvi je potrebno razmisliti tudi o zaščiti pred poletno vročino. Če ne druga, je smiselno o zastrtju razmišljati vsaj pri tistih strešnih oknih, ki so obrnjena na jug. Najceneje je, če se odločimo za zunanje mrežasto senčilo, pri čemer je to v kar 70 % uspešno in zmožno zadržati sončno svetlobo. V poštev seveda pridejo tudi notranji roloji, žaluzije, senčila, ipd. V vsakem primeru je na jug obrnjena okna potrebno namestiti neko zaščito, sicer se bodo prostori med poletnimi meseci gotovo začeli pregrevati. Tista okna, ki so v mansardi obrnjena na sever, so idealna za poletno zračenje. V kolikor si v mansardi želimo dovod svežega zraka skozi ves dan, so ta okna tista, ki jih imamo lahko odprta ves čas. Najbolje je, da okna, katera imamo namen imeti odprta večidel dneva, opremimo še s senzorjem za dež – ta okno zapre, ko zazna, da nanj padajo kapljice dežja. S tem se izognemo neprijetnemu vdoru dežja v notranje prostore. Nekateri se odločijo tudi za komarnike, s čimer se zaščitijo pred vdorom insektov in muh.

Preberite si več o pvc oknih tu.

Včasih brez klime ne gre

Nekatere mansarde pa zaradi majhnega tlorisa in okenskih odprtin, s katerimi ni mogoče ustvariti prepiha, preprosto ne omogočajo, da bi se dalo prostore primerno ohladiti oziroma v najtoplejših dnevih leta vzdrževati prijetno bivalno temperaturo tako podnevi kakor ponoči. V takih prostorih se za najboljšo rešitev izkaže kar klima, pri čemer se ne priporoča prenosna klima (pri kateri imamo težavo z nameščanjem odvoda toplega zraka), ampak je najboljša rešitev klimatska naprava, ki se namesti fiksno in s katero je mogoče mansardo v času, ko nas ni v njej, prijetno ohladiti.

Preberite si tudi o lesenih oknih tukaj!

© 16. 07. 2018 - honorar. Oglaševanje.