Kaj lahko sami storite za varnost voznika in sopotnikov v vozilu?
| Članek je bil prebran 963 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Varnost v prometu ni nekaj samoumevnega ali nekaj, kar se nas ne tiče, ampak je v veliki meri odvisna od obnašanja vseh udeležencev v prometu. Pogoj za prometno varnost je seveda upoštevanje prometnih znakov in predpisov, poleg tega pa je za varnost v prometu pomembno tudi to, kaj sami storimo zanjo. Čeprav vozniki in ostali udeleženci v prometu še zdaleč ne moremo vplivati na čisto vse prometne okoliščine, pa lahko poskrbimo za to, da zmanjšamo ali celo ukinemo različne dejavnike tveganja, zaradi katerih se poveča verjetnost nesreč. Poglejmo si nekaj preprostih ukrepov, s katerimi bomo poskrbeli, da bomo v prometu kar se da varni.

citroen jumpyVozite z glavo in prilagodite hitrost

Čeprav že več let opozarjajo na to, pa hitrost še vedno ostaja eden izmed glavnih vzrokov za najhujše prometne nesreče pri nas. Pred leti so tudi zvišali denarne kazni za prekrške povezane s preveliko hitrostjo, a prekoračitev hitrosti še vedno ostaja ključni vzrok za prometne nesreče in manjšo varnost v prometu. Na tem področju lahko največ naredimo tako, da se vsak posameznik vpraša, kaj pridobi s tem, če ne upošteva zakonsko predpisanih hitrostnih omejitev. Omejitve namreč niso same sebi namen, ampak so bile predpisane z določenim razlogom. Z upoštevanje hitrostnih omejitev bi lahko več kot prepolovili razne hude prometne nesreče.

Osnova varnosti v prometu je varno vozilo

Če hočemo v prometu zaščititi tako sebe kakor ostale udeležence, potem je osnovni pogoj ta, da vozimo tehnično brezhibno in delujoče vozilo – varno vozilo. Strokovnjaki žal ugotavljajo, da se po naših cestah še vedno vozi precej vozil, ki so na meji tehnične brezhibnosti, ali pa celo tem kriterijem ne zadostijo. Mnoga vozila tako nimajo ustrezne opreme (npr. ne upoštevajo menjave pnevmatik ob zimskem/spomladanskem času) ali pa celo ne delujejo brezhibno (so delno v okvari, imajo poškodovane dele, obrabljene zavore, ipd.). Vse to povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Kar je še dodatno zaskrbljujoče je podatek, da so mnogi ljudje prepričani, da se jim v prometu ne more nič zgoditi. To pa vodi v določeno brezbrižnost in manjšo pozornost, kar sta pogosta sopovzročitelja prometnih nezgod.

Pomislite na tiste, ki jih vozite in se vozijo v ostalih vozilih

Čeprav se je delež nesreč, katerih povzročitelji so bili vinjeni oziroma alkoholizirani, so strokovnjaki prepričani, da je na naših cestah še vedno vsakodnevno precej voznikov, ki so pred vožnjo popili alkohol. Alkohol je kot povzročitelj prometnih nesreč prisoten kar v petini vseh primerov, kar je gotovo zelo visok odstotek. Preden torej oseba sede za volan, naj pomisli, kdo sedi z njo v vozilu (partner, otroci, itd.) in kdo vse se bo na poti peljal v ostalih vozilih v prometu (prijatelji, sosedje, znanci, otroci, itd.). Odločitev za alkohol in vožnjo je tako lahko smrtna obsodba katerega koli izmed vseh tistih, ki se vozijo z vami ali mimo vas. Vožnja in alkohol tako nikoli ne gresta skupaj.

Pripnite se!

Čeprav se zdi, da smo o varnostnih pasovih in pripenjanju pasov že vsi dobro podučeni, pa se pogosto dogaja, da policisti v prometu opazijo voznike ali sopotnike, ki niso pripeti. Zelo pomembno je, da so vsi v vozilu med vožnjo pripeti, poskrbeti pa je potrebno tudi za ustrezno pripenjanje najmlajših v otroške sedeže. Varnostni pasovi namreč rešujejo življenja.

Med vožnjo ne potrebujemo telefona

Zelo pogosto je za nesrečo kriva tudi zmedenost voznika, ki namesto tega, da bi zbrano vozil, počne še en kup drugih stvari. Najpogosteje je v roki mobilnik, nekateri se po njem pogovarjajo, drugi pregledujejo elektronsko pošto, tretji pa celo pišejo sporočila. Vse to ne gre skupaj z varno vožnjo in proti temu lahko vse storimo prav sami.

Preberite še več o tem, kako poskrbeti za varnost vozila in potnikov!

Morda vas zanima tudi, zakaj so avtomobilska stekla tako pomembna? Preverite tule!

© 16. 07. 2018 - honorar. Oglaševanje.