Avtomobilska stekla nam omogočajo vidljivost
| Članek je bil prebran 1.336 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Poleg vidljivosti avtomobilska stekla omogočajo zaščito pred vremenskimi vplivi. Vremenski vplivi, pred katerimi potnike v avtomobilu ščitijo avtomobilska stekla so zelo različni. Temu primerno so različna avtomobilska stekla. Tako imamo navadna avtomobilska stekla. Druga različica so zatemnjena avtomobilska stekla. Večkrat zasledimo tudi izraz barvna avtomobilska stekla.

Pogled iz avtomobilaV prodaji obstajajo tudi več drugih posebnih različic avtomobilskih stekel. Tako imamo lahko ogrevana avtomobilska stekla. Največ vozil ima ogrevano zadnje avtomobilsko steklo, v redkejših primerih tudi sprednje vetrobransko steklo ali bočna avtomobilska stekla.Ogrevano avtomobilsko steklo skrbi, da se s segrevanjem poskrbi reševanja problema slabe vidljivosti. Pri ogrevanem zadnjem avtomobilskem steklu gre za reševanje problem slabe vidljivosti dogajanja za vozilom. Zelo pomembna je dobra vidljivost skozi zadnje avtomobilsko steklo zaradi spremljanja dogajanja v prometu. Glede na videne situacije skozi zadnje avtomobilsko steklo lahko voznik ustrezno reagira, v najslabšem primeru lahko celo prepreči prometno nesrečo ter posledično različne poškodbe potnikov. V primeru, da voznik iz takšnega ali drugačnega razloga ne more videti skozi zadnje steklo, si lahko pomaga s stranskimi vzvratnimi ogledali. Ogrevano prednje avtomobilsko steklo je najbolj pogosto uporabljeno v zimskem obdobju leta. Uporabljajo ga predvsem voznik, ki imajo v zimskih mesecih avtomobile parkirane na prostem. Zaradi nizkih temperatur in raznih vremenskih pojavov, posebno v jutranjih urah skozi vetrobranski steklo voznik ne more normalno videti dogajanja pred in ob vozilu. V primeru, da ima ogrevano vetrobransko steklo, problem reši v razmeroma kratkem času s preprostim pritiskom na gumb. Izvedbe z ogrevanim prednjim avtomobilskim steklom so redke, v največ primerih gre za izvedbe, katere niso vključene v serijsko opremo avtomobila, ampak je treba ogrevano vetrobransko steklo doplačati in naročiti posebej. V nekaterih primerih imamo lahko pri novih avtomobili ogrevano vetrobransko steklo, vendar je naročilo izvedel prodajalec ali pa je šlo za posebno serijo avtomobila, katera je imela med seznamom opreme tudi ogrevano vetrobransko steklo. Redke so izvedbe vozil, ki imajo ogrevana bočna avtomobilska stekla.

Ogrevana avtomobilska stekla, ne glede na to, kje na avtomobilu so nameščena izredno pomagajo vozniku pri izboljševanju preglednosti v zimskih mesecih leta. Običajno vozniki, ki imajo dobro izkušnjo z ogrevanimi avtomobilskimi stekli, predvsem vetrobranskim, v primeru novega avtomobila, skoraj zagotovo izberejo to opcijo s seznama dodatne opreme vozila. Vidljivost skozi vetrobransko steklo vozniki oziroma lastniki vozil izboljšujejo tudi na druge načine. Eden zelo uporabnih načinov je tako imenovan smrček vozila.

Avtomobilska stekla se ščiti pred umazanijo s cesto prek zaščite motornega pokrova ali tako imenovanega smrčka vozila.

© 21. 06. 2018 - honorar. Oglaševanje.